Jake Gardiner har lenge vært kjent for sin enestående forsvarsevne i NHL. Hans forsvar er en viktig barriere for Maple Leafs. Imidlertid måtte han ta av seg Toronto Maple Leafs drakt på slutten av forrige sesong fordi kontrakten hans var oppe. Da måtte han vente på at et annet lag skulle signere ham.

Prosessen med å vente var veldig ubehagelig, selv om han fortsatt hadde tillit til sin egen evne. Familien hans var også bekymret fordi ingen lag hadde signert ham. Til slutt, før starten av den nye sesongen, vant han en Carolina Hurricanes drakt. Hans defensive evne vant Hurricanes, som hadde behov for å forbedre sitt defensive nivå. De ble slått ut av sluttspillet av New York Islanders forrige sesong på grunn av deres defensive bortfall.

Derfor, i løpet av lavsesongen, bestemte de seg for å signere flere defensive spillere. Daglig leder deres, Donald, var fornøyd med signeringen av Gardiner. Han sa: "Gardiner er en veldig stabil og erfaren veteran som har bevist sine defensive ferdigheter. Så jeg er glad for at han ble med oss."